Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 684

Lezing Eersel en de Kempen tijdens de bezetting

Lezing Eersel en de Kempen tijdens de bezetting
Cursuscode: 684

Op 19 september 1944 reden militairen van de 53e Welsh Division Eersel binnen. Eersel was bevrijd. Er was geen schot gelost, er was niet één ruit kapot. Elders in de Kempen was dat wel anders. Reusel lag bijvoorbeeld dagenlang hevig onder vuur. Daar was grote schade en kwamen 21 burgers om en 645 militairen sneuvelden.

Eersel is dit oorlogsgeweld bespaard, maar wie zich verdiept in met name de twee laatste oorlogsjaren 1943-1944 komt tot de conclusie dat het toch een minder vredige plaats was dan misschien op het eerste gezicht lijkt. In Eersel zaten veel onderduikers, onder wie regelmatig verzetsmensen die hoog op de lijst stonden van de Sicherheidsdienst. Maar ook gestrande Engelse piloten. Er schuilden Joodse kinderen in het klooster.

De burgemeester was Duitsgezind, hij hield samen met een wachtmeester het dorp in de greep van angst… er viel in Eersel veel te verraden…

In deze lezing besteden we aandacht aan de houding tegenover de bezetter: over ondergaan, samenwerken en verzetten. Arbeitseinsatz en onderduiken, collaboratie en verzet komen aan de orde.
Van welke markante gebeurtenissen kunnen we na 75 jaar nog leren?
En hoe leidde de operatie Market Garden tot de bevrijding van De Kempen tussen 17 september en 3 oktober 1944?
En tenslotte proberen we de balans op te maken. Op welke manier is de Kempische bevolking omgegaan met ruim vier jaar onvrijheid, intimidatie en angst?

Deze lezing geeft meer inzicht in het verband tussen lokale gebeurtenissen en grootschalige ontwikkelingen op politiek, militair en humanitair gebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. 
Ook worden enkele tips gegeven hoe men zelf op onderzoek uit kan gaan.

Woensdag 5 mei 2021
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 10:00
Prijs: € 7,50
Dhr. (Docent) Toon Schellens
10:00 - 12:00
Locatie: Stichting Sociaal Cultureelcentrum Muzenval Eersel (klik hier voor de adresgegevens)
(Docent) Toon Schellens
(Docent) Toon Schellens
Gepensioneerd directeur basisonderwijs; heemkundige basis bij HWR (heemkunde werkgroep Reusel), medewerker aan diverse boeken waarvan Eersels oorlogsboek onlangs verschenen is.